Visst är det mysigt att kunna odla diverse växter därhemma. Kanske är resultatet som du letar efter estetiskt eller så vill du få fram utsökta kryddor som du kan använda i din matlagning.
Vad fallet än må vara är det ett måste att garantera att växterna har optimala odlingsförhållanden. Växter kan ibland vara ganska kräsna av sig, men för att hjälpa dig på vägen ska vi bjuda på ett antal tips. Fortsätt att läsa för fem råd som hjälper dig att odla växter inomhus!
1. Vikten av växtbelysning
Vare sig du kallar det för växtbelysning, växtljus eller växtlampor är principen densamma: den här utrustningen dras nytta av för att odla växter som inte har tillgång till rikligt med dagsljus. De används både i hemmet, orangerier och växthus. Med detta sagt, varför är det så viktigt att säkerställa att dina växter har tillgång till växtbelysning?
Vi är alla medvetna om att växter behöver solljus, men under de mörkare månaderna på året är detta inte nog för att hålla dina plantor vid liv. De bli svagare, skiftar färg och råkar mer sannolikt ut för sjukdomar och skadedjur. Det är här som växtlampor kommer in i bilden. De producerar den perfekta belysningen för dina växter utan att avge en stor mängd värme. Växtbelysningen gör det med andra ord möjligt för dig att odla växter under delar av året då det annars inte skulle vara möjligt.
2. Ta hand om jorden
Det är just i jorden där dina plantor kommer att växa, och med detta i åtanke vill du självfallet se till så att din jord bjuder på en trevlig odlingsmiljö. Vermikulit kan fungera utmärkt som ett extra lager ovanpå jorden, och det är dessutom viktigt att jorden inte torkar ut. Ta fram sprayflaskan och spreja med vatten när det börjar se torrt ut.
3. Enkelt att odla
Om du är ny inom världen av växtodling kan det vara en god idé att börja nätt genom att vända dig till bladgrönsaker och kryddor som kan beskrivas som lättodlade. Exempel på dessa kan vara basilika och koriander – men tänk på att det självfallet är fördelaktigt att vända dig till kryddor som just du kommer att få nytta av.
Rucola och plocksallat är ytterligare exempel på lättodlade fröer, och detsamma kan sägas för baby leaf. Fundera lite på vilka bladgrönsaker och kryddor som hade gynnat dig när du lagar mat för att besluta dig för ett antal fröer som du vill använda.
4. Tillsätt lite extra värme
Vi nämnde ovan ett antal kryddor som du kan odla, men just dessa sorter har en förkärlek till värme. För att förse dina frön med de optimala odlingsförhållandena är det därför lämpligt att införskaffa dig en värmematta. Dina krukor placeras då ovanpå mattan för en gynnsam temperatur.
Så fort karaktärsblad har börjat dyka upp ska du dock sluta upp med att använda värmemattan. Det är även viktigt att göra rikligt med efterforskning för att ta reda på om just dina föredragna växter klarar av temperaturer på nästintill 30 grader. Olika växter mår bra av olika odlingsmiljöer.
5. Behållare som du bör odla i
Sist men inte minst är det värt att ta en närmare titt på vilka sorts behållare du kan använda dig av för att odla diverse växter. Lyckligtvis nog är de flesta fröerna inte särskilt kräsna, och så länge vattnet har möjligheten att rinna undan har du nyckeln till succé. Du kan satsa på bland annat tråg, krukor, kartonger eller drivhus. Se bara till så att det som sagt finns hål i behållaren där vattnet kan rinna ut.