Bevattning vid odling

Det är inte bara en bra växtbelysning som är viktigt när det kommer till att odla växter. Även rätt bevattning är helt avgörande för att lyckas med uppdrivning och tillväxt av plantor och växter.

Hos Självbevattningsguiden -> hittar du många bra produkter för bevattning och trädgård.

Här har vi samlat lite tips om vad du kan behöva tänka på och vilka hjälpmedel som är lämpliga för bevattning på bästa sätt.

bevattning av växter

Hur mycket ska man vattna?

Detta är såklart en fråga där svaret är olika helt beroende på vilka växter du ska odla. Här behöver man läsa på om respektive växt vad som krävs i vätska. Det är även helt olika behov för om det är nyplantering som är gjord eller om växterna är etablerade.

Några grundtips är dock:

  • Vattna gärna med regnvatten om du kan samla upp det på ett bra sätt
  • Vattna med fördel på morgonen så att vattnet inte dunstar bort
  • Vattna hellre rejält och sällan än lite då och då. Får växterna bara lite vatten så är det risk att rötterna drar sig upp mot ytan vilket inte är bra
  • Nyplanteringar kräver mer vatten än etablerade
  • Känn med fingret en bit ned i jorden, är det torrt en bra bit ner så är det hög tid att vattna

Olika hjälpmedel för bevattning

Vattenkanna

Den klassiska vattenkannan är lämplig inne och till krukor ute. Även mindre rabatter går bra att ta med vattenkanna. Inne vill man gärna ha en rätt lång pip så att man kommer åt växter som kan stå lite otympligt. Vid odling och ute så är en bra stril en viktig faktor.

vattenkanna med stril

Vattenslang med spridare

För större bevattningar så behöver man ha tillgång till en vattenslang för att slipp bära på den mängd vatten som går åt. Till vattenslangen finns en mängd tillbehör såsom spridare och teleskopvattnare. Allt för att göra det lättare för dig att komma åt samt ge växterna finfördelat och ”mjukt” vatten.

vattenslang med spridare

Automatisk bevattning

Automatisk bevattning kan ske på en mängd olika sätt, här tar vi upp några av dem:

  • Långtidsbevattning med självbevattning. Ett form av kärl i lämpligt format ställs under växten. Kärlet håller vatten som växten tillgodogör sig i den mängd den behöver vilket innebär att den får en jämn tillgång till lagom mycket vatten och kan koncentrera sig på att växa och blomma. Finns även som bricka med liknande funktion.
  • Droppbevattning. Finns både för krukor och stor utomhusodlingar. En slang kopplas till ett vattenuttag, vatten fördelas i lämplig mängd till olika växter. Kan styras av exempelvis timers eller solceller. Se exempel här. Finns även smidiga paket med exempelvis semesterbevattning där systemet kan ta vatten från en tunna.

Lycka till!