Det går inte att tala om inomhusodling utan att lyfta ämnet kring växtbelysning och växtlampor. Frågan är bara vad dessa hjälpmedel egentligen gör och varför det är så viktigt att ha en växtlampa som hobbyodlare. I den här artikeln ska vi förse dig med en grundkurs i växtbelysning så att du kan se till så att dina växter får den optimala odlingsmiljön i alla lägen. Börja därefter dina odlingsprojekt redan idag!
Vad är växtbelysning?
Växtbelysning syftar på en belysning som dras nytta av vid bland annat inomhusodling under månaderna på året då det inte finns rikligt med solljus tillgängligt. Växtlampor bjuder på särskilda våglängder som skräddarsys efter växternas ljusbehov, och det är inte ovanligt att stöta på växtlampor i orangerier samt växthus. Växtbelysning används flitigt av de som vill komma igång med att odla hemma i villan eller lägenheten, och det finns en lång rad olika växtlampor att satsa på.
Vilken teknik som växtbelysning drar nytta av beror på vilken växtlampa du införskaffar dig. En vanlig variant är LED-lampor, men det finns dessutom högtrycksnatriumlampor, metallhalogenlampor, lågenergilampor samt T5-lysrör. De har alla sina egna användningsområden, så se till så att du läser på om vilken växtlampa som lämpar sig för just ditt odlingsprojekt.
Varför är växtbelysning viktigt?
Vi är alla bekanta med växternas behov av vatten och näringsrik jord, men solljus är minst lika viktigt. Under vinterhalvåret finns det dock sällan nog med solljus för att växterna ska må bra, och särskilt inte om odlingen sker inomhus. Växterna behöver med andra ord en knuff på vägen för att förbli välmående alla dagar i veckan. Just därför väljer hobbyodlare att beställa händiga växtlampor.
Ha i åtanke att en avsaknad av ljus gör växten svag, vilket tillåter sjukdomar och skadedjur att krypa fram för att ta över växten. Utan växtbelysning finns det därför en stor risk att dina kryddor eller bladgrönsaker inte lever särskilt länge. Detta än någonting som du inte behöver vara rädd för så länge du har en passande växtlampa!
Var och när ska växtlampan användas?
Växter fungerar ungefär som människor på så vis att de vill ha ljus under dagen och mörker under natten. Med detta i åtanke rekommenderas det att ha växtlampan igång cirka 10 timmar per dag. Gällande placering får du bästa resultat om växtlampan sitter så nära dina växter som det bara går. Dock ska det givetvis fortfarande vara möjligt för växterna att få luft, så täck dem inte med växtlampan. Så länge du väljer rätt växtlampa och använder den under rekommenderad tid kan du se till så att du snart får lägga vantarna på härliga bladgrönsaker och utsökta kryddor.
Andra viktiga hjälpmedel för framgångsrik inomhusodling
När vi nu har kikat på allt och lite till kring växtbelysning är det hög tid att bjuda på några ytterligare tips. Det är nämligen inte bara ljuset som bidrar till optimala odlingsförhållanden, utan en ypperlig miljö består även av bra jord och lämpliga temperaturer. Vilken sorts behållare du odlar i gör ingen större skillnad så länge det finns hål för att dränera vatten. Vad som dock är viktigt är att du har sprayflaskan redo när jorden börjar se torr ut, och Vermiculite kan även göra susen ovanpå jorden.
För att uppnå en härlig temperatur kan du placera en värmematta under dina växter, men kontrollera då först vilka temperaturer som just din växt föredrar och klarar av. Sist men inte minst bör du börja med lättodlade växter om du inte har tidigare erfarenhet av inomhusodling. Lyckligtvis nog finns det många härliga kryddor och bladgrönsaker som du kan vända dig till: basilika, dill, vintersallat, persilja, koriander och fler därtill!