Hur länge ska du använda en växtlampa?

De flesta som börjar odla hemma satsar förr eller senare på att använda växtbelysning. En växtlampa kan nämligen hjälpa dig att få tjockare och mer motståndskraftiga plantor. Med riktigt bra lampor behöver du inte längre oroa dig för glesa växter.

Såväl nysådda fröer som övervintrande växter behöver dock rejält med ljus. Så hur länge ska du egentligen ha din växtbelysning tänd? Låt oss kika lite närmare på hur mycket ljus som krävs i olika situationer. 

hur länge växtlampa

För frösådder under en växtlampa

Frösådder behöver rejält med starkt ljus för att börja gro och sedan växa sig starka. Exakt hur lång tid som behövs varierar lite beroende på hur varmt du har det i rummet. Svalare temperaturer innebär nämligen att lampan kan vara tänd under en något kortare tid. 

Frösådder och sticklingar mår bra av att stå i fullt ljussken under 12-16 timmar per dygn. Då får de rejält med livskraft och mycket ljus innebär att de snabbt går från frön till små plantor. Lika viktigt är det att de får 4-5 timmar totalt mörker för att komma ner i varv och vila.

När du odlar ätbara växter så är det extra viktigt att de får tillräckligt med belysning så att de växer bra, blir näringsrika och får god smak. Kom ihåg att ha växtlampan så nära växterna som möjligt utan att de för den delen får värmeskador.

Det är extra viktigt att ha lampan nära frösådder och sticklingar. Om lampan är för långt bort drar växterna snabbt iväg uppåt mot ljuset, vilket kan resultera i taniga och gängliga växter. 

För övervintrande växter under växtbelysning

Det är mycket populärt att använda en växtlampa för att övervintra växter. Då kommer de att trivas och må bra trots att det naturligt dagsljuset lyser med sin frånvaro under större delen av dagen under vintern.

Växtbelysningen för övervintrande växter behöver inte vara tänd under lika lång tid som för frösådder. Generellt är 12 timmar en bra riktlinje att följa för de flesta växter. Det gäller för såväl citronträd, fikonträd, olivträd och pelargoner. Chiliplantor kan däremot stå under växtbelysning 10-16 timmar per dag, beroende på om de ska blomma eller inte. 

Många övervintrande växter tycker om att stå svalt, så ha gärna en låg temperatur i rummet. Om du har normal rumstemperatur så behöver lampan ofta vara tänd under en längre tid.

Så reglerar du enklast belysningstiden 

Det är välkänt att frösådder växer som mest under morgontimmarna. Små plantor har helt enkelt en liten extra växtspurt under morgonen. Om du inte är en morgonpigg person som kliva upp tidigt för att tända lampan eller om du kanske jobbar skift, då ska du satsa på att använda en timer.

Genom att använda en timer behöver du aldrig fundera på om du ska tända eller släcka växtlampan. Den sköter sig helt enkelt själv.

Om du väljer att ha en timer så ska du ställa in den så att den tänder lampan tidigt på morgonen. Då är växterna redo att vila när det naturliga kvällsmörkret kommer. Ha gärna lampan tänd från klockan fem-sex på morgonen till sen eftermiddag eller kväll.