Odlingstips

Att odla hemma behöver inte alls vara svårt. Även du som nybörjare kan odla allt från näringsrika grönsaker till vackra blommor utan allt för mycket erfarenhet. Om du dessutom köper en växtlampa så kan du både dra igång odlingssäsongen tidigt och övervintra dina favoritväxter. Här kommer våra bästa odlingstips för såväl noviser som professionella odlare!

Kom igång: Så dina fröer vid exakt rätt tidpunkt

Det är viktigt att du inte sår dina fröer för tidigt, men du får samtidigt inte vänta allt för länge. Plantorna måste hinna växa till sig innan de planteras ut, samtidigt som de inte får bli långa och rangliga.

Du behöver inte börja så dina fröer redan i januari för att du är rädd för att få en sen blomning. Tro oss, dina plantor kommer att hinna bära frukt. På de flesta fröpaket står det vilken månad du ska börja så dina fröer i. Följ de instruktionerna så kommer du att så i rätt tid.

odlingstips så fröer

Längst tid i jorden behöver bland annat paprika, chili och purjolök. Dessa kan du därför börja så tidigt, redan i januari eller februari. Ställ växterna under en växtlampa så att de får gott om ljus under dessa mörka månader.

Odlingstips för nybörjare: Börja med enkla frösådder

När du börjar så grönsaker hemma så är det ett hett odlingstips att så fröer som inte kräver allt för mycket omsorg. Du vill ju trots allt lyckas med din första frösådd, eller hur?

Några fröer som är enkla att börja med är tomat, sockerärtor, dill, potatis och sallad. Med dessa grönsaker kommer du att lyckas med din odling utan att för den delen ha en optimal växtmiljö eller stenkoll på bevattningen. 

Odlingstips för nästa nivå: Investera i en bra växtlampa

Om du sår tidigt på året så är det nödvändigt med en växtlampa för att dina växter inte ska bli glesa och rangliga. Målet är ju trots allt att få låga, täta växter som är motståndskraftiga mot skadedjur och sjukdomar.

För att få vackra, täta plantor måste du ställa växterna under en växtlampa. Det bästa är att investera i riktigt bra växtbelysning redan från start. Vårt kanske viktigaste odlingstips är nämligen att alla dina växter och planteringar behöver gott om starkt ljus. Med ljus i 12-16 timmar per dag så kommer du att få finast odling på gatan. 

Om du köper en odlingslampa så kan du dessutom odla sallad inomhus under hela vintern. Det är perfekt för dig som vill ta ett steg mot att bli mer självförsörjande.

Missa inte att ge näring och gödsel till växterna

Om du vill ge dina plantor en extra boost, då ska du ge dem växtnäring eller gödsel. Det är nämligen inte bara ljus och vatten som krävs för att fröer och växter ska trivas och må bra, utan de behöver även en näringsrik jord.

Det är extra viktigt att ätbara växter och grönsaker får rätt näring och gödsel. Du vill ju trots allt odla så näringsrika grönsaker som möjligt, eller hur? Allting du planterar i krukor eller pallkragar är i extra stort behov av näring och gödsel. 

Ett smart odlingstips är att skapa din egen billiga gödsel genom att mixa bananskal, kaffesump och äggskal med vatten. 

ge plantorna kärlek

Det viktigaste av allt: Ge växterna gott om dagsljus

Alla växter behöver gott om ljus av hög kvalitet för att trivas och må bra. Ställ dina växter i ett fönster eller under en odlingslampa med dagsljusstyrka för optimal effekt.

Växter trivs generellt i fönster med söderläge, men se till så att det inte blir allt för varmt. Du kan behöva flytta runt på dina växter mellan olika fönster om du inte är noggrann med bevattningen. Detsamma gäller om de börjar få värmeskador från solens varma strålar. Ju fler timmar dagsljus växterna får, desto mer kommer de att frodas.