Växtlampor och strömförbrukning

Med en växtlampa kommer dina frösådder att få fart och växa sig starka. På så sätt slipper du plantera ut glesa, gängliga plantor när sommaren kommer. Men lönar det sig verkligen att ha växtbelysning inomhus när elpriserna är höga? 

Det finns mycket att säga om växtlampor och strömförbrukning, men låt oss kika på det du behöver veta innan du köper en lampa. Det kan nämligen vara intressant att veta hur mycket ström lampan förbrukar och vad den kan komma att kosta dig.

Billiga växtlampor? Investera i LED

Det finns generellt två olika sorters lampor att välja mellan för dina växter: LED och lysrör. Båda är vanliga alternativ hos olika leverantörer och tillverkare. När det kommer till lysrör så bör du satsa på ett T5-rör för bäst resultat. 

Om du är bekymrad över strömförbrukningen, då ska du välja en lampa som drar så lite el som möjligt. Här är LED det överlägset bästa alternativet.

växter och strömförbrukning

Jämfört med en vanlig glödlampa så drar en LED-lampa hela 80 % mindre ström. Det innebär att du kan räkna med en besparing på 80 % av din elkostnad för lampan. LED är således den växtbelysning som är det bästa lågenergialternativet. 

Något annat som är relevant för just denna lampa är att den har en lång brinntid. Du kan räkna med att lampan håller 25 gånger längre än en vanlig glödlampa, något som även minskar kostnaden i inköp. Det är något mycket positivt eftersom LED har ett högre inköpspris än ett lysrör. 

Kika på Watt per kvadratmeter

Ljusrör i modellen T5 finns framförallt i två olika modeller för växtlampor, en kortare på 24 W och en längre på 39 W. Watt (W) skvallrar om vilken effekt lampan har, det vill säga hur mycket energi den drar när den är tänd. Ju mer ström den drar, desto mer kostar det att ha den tänd.

En liten LED-lampa kan ha så lite som 6 W, vilket är en betydlig skillnad mot lysrören. Om du väljer LED så behöver du mindre Watt för att belysa dina plantor. 

Så här mycket Watt behövs för att lysa upp en kvadratmeter:

  • LED = 30 W per kvm
  • Lysrör = 60-200 W per kvm

Strömförbrukningen kommer alltså att bli rejält mycket mindre om du investerar i en mer energisnål växtbelysning. 

Om elpriset ligger på 15 öre per kWh, så kommer LED på 30 W per kvm kosta dig 18,25 kr per år om den är tänd i tolv timmar per dag. Ett lysrör på 100 W per kvm kommer istället att kosta dig 65,7 kr per år om den är tänd i tolv timmar per dag. Ju fler lampor och ju större yta du vill belysa, ju dyrare kommer din växtbelysning att bli.

Summering

Om du vill räkna ut växtlampors olika strömförbrukning så bör du kika på deras Watt. Då kan du räkna på priset per kWh. Något du inte får missa är dock att kika på hur mycket Watt som behövs av olika lampor för att belysa samma yta. 

Professionella odlare har ofta en hög elförbrukning, men växtbelysningen är väsentlig för att få tjocka, tåliga och motståndskraftiga plantor.